Prawidłowe nawożenie zapewnia roślinom obfitość plonów, mniej chorób i zasiedleń szkodników, a także znacznie większą odporność na mróz. Czym się kierować wybierając nawóz?
Na rynku dostępnych jest sporo różnorodnych marek oraz typów nawozów. Podstawowy podział to:
- Nawozy mineralne dostarczają roślinom składników odżywczych, ale nie poprawiają jakości gleby, dlatego też wymagają wsparcia innymi preparatami. Zastosować można mieszanki jednoskładnikowe lub wieloskładnikowe, a także nawozy w granulkach lub w płynie. Jednak należy pamiętać o zaleceniach na opakowaniu aby nie przesadzić i nie przenawozić roślin, ponieważ jest to jeszcze bardziej szkodliwe, niż brak jakiegokolwiek wsparcia mineralnego.
- Nawozy organiczne i kompost to naturalne formy nawożenia, dostarczają roślinom cennych składników odżywczych i próchnicy, a także poprawiają strukturę gleby. Ich zaletą jest również ekologiczność oraz niska cena. W tym przypadku nie ryzykujemy przenawożeniem, ponieważ ziemia naturalnie wchłania odpowiednią ilość substancji odżywczych. Świetnym przykładem tego typu nawożenia jest kompost, który uzyskujemy z resztek roślinnych i kuchennych odpadów.
W zależności o rodzaju nawozu należy stosować je raz do roku lub częściej. W wielu przypadkach odpowiednim sezonem jest okres wczesnej wiosny, jeszcze przed wegetacją roślin, ponieważ szczególnie w przypadku nawozów mineralnych późniejsze stosowanie może źle wpłynąć na niektóre typy roślin.