Piekarniki – innowacyjne rozwiązania w kuchni

Dzisiejsza kuchnia posiada na swym wyposażeniu mnóstwo urządzeń, narzędzi i naczyń, bez których żadna szanująca się kuchnia nie miała by prawa prawidłowo funkcjonować. Jednym z takich urządzeń niezbędnych do przygotowania wielu pysznych posiłków jest na pewno piekarnik. Dzisiejsze piekarniki potrafią w znacznym stopniu wyręczyć nas w kuchni z wielu czynności. Wystarczy jedynie ustawić odpowiedni program i poczekać popijając gorącą kawę.

PiekarnikTrudno sobie dziś wyobrazić aranżacje kuchni bez nowoczesnego i funkcjonalnego piekarnika. Współczesne modele są w stanie wykonać za nas większość pracy, do nas należy jedynie odpowiednie zaprogramowanie urządzenia. Najnowsze modele piekarników wyposażone są nawet w pewnego rodzaju książki kucharskie, które podpowiedzą na przykład, jakich składników użyć, w jakich proporcjach i w jakiej kolejności. Wszystkie podpowiedzi są wizualizowane na czytelnym wyświetlaczu w postaci zdjęć i opisów.

Ponadto nowoczesne piekarniki posiadają tzw. termosondę, która pozwala na kontrolę temperatury oraz stopnia upieczenia danej potrawy, a zaprogramowanie czasu i temperatury pozwoli na samoistne wyłączenie się piekarnika. Dzięki zastosowaniu najnowszych technologii piekarnik utrzymuje zawsze stałą, zaprogramowaną temperaturę do momentu, gdy czas obróbki termicznej dobiegnie końca.

Dla bezpieczeństwa, szczególnie najmniejszych członków rodziny, producenci zaprojektowali funkcję, dzięki której możliwe jest zablokowanie drzwi piekarnika podczas jego pracy. Pozwoli to na zachowanie maksymalnego bezpieczeństwa i uchroni małe dzieci przed bolesnymi oparzeniami i innymi podobnymi urazami. Warto również wybrać model z tzw. zimnymi drzwiami, które dzięki zastosowaniu kilkuwarstwowej szyby w drzwiach nie emitują ciepła poza obudowę, przez co urządzenie staje się jeszcze bardziej bezpieczne.

Nowoczesne kuchnie powinny być jak najbardziej funkcjonalne i ergonomiczne. Tak też jest z piekarnikami, których konstrukcja pozwala na optymalne i bezpieczne ich użytkowanie. Wiele modeli urządzeń wyposażonych jest w prowadnice teleskopowe, które ułatwiają wysuwanie potraw, zmniejszając przez to ryzyko poparzenia podczas ich wyjmowania. Innym dość innowacyjnym i modnym dziś rozwiązaniem są piekarniki wózkowe. Dzięki zamontowaniu komory, która wysuwa się jak szuflada na zewnątrz, użytkownicy nie musza się schylać i wkładać rąk do nagrzanej komory piekarnika.

Najnowsze piekarniki mają także dość nowatorską budowę. Dokonano na przykład modyfikacji budowy urządzenia wprowadzając dwuczęściowy podział komory piekarnika. Pozwala to na pieczenie tylko w jednej części, przez co w znaczący sposób zmniejsza się zużycie energii. Możliwe jest również pieczenie w obu komorach jednocześnie, przy zastosowania całkiem innych temperatur do obróbki termicznej potraw.

Najważniejszą chyba funkcją, która ucieszy najbardziej wszystkie panie nienawidzące czyszczenia piekarnika od wewnątrz, jest funkcja samooczyszczenia za pomocą pary wodnej. Doskonale oddziałuje ona na wszelki brud i zanieczyszczenia rozmiękczając je i rozpuszczając tłuszcz gromadzący się na ściankach piekarnika.

Dodaj komentarz